История на Карате

В началото на 60-те години на 20-ти век майстор Икеда основава стила Йошинмон, при който акцентът се поставя на овладяването както на тялото и оръжието, така и на духа.

Годжу рю – стълът, практикуван в нашия клуб – е създаден от майстор Чоджун Мияги през 1930 г. и е вторият по влияние и големина стил на окинавското карате-до. В буквален превод означава „твърдост, съчетана с мекота” и от всички стилове при него е най-силно проявлението на китайския му произход. Той представлява едно съчетание на твърдите техники, характерни за Окинава с меките такива на китайското кунг-фу.

Провеждането на първите тренировки по карате-до в България са свързани с името на корейския студент Хван, който е бил в нашата страна в периода 1956-1961 г., а първата група е организирана във Висшия институт по физкултура „Г. Димитров” (сега Национална спортна академия „Васил Левски”) от д-р. П. Богданов. .

В заключение може да се каже, че в момента карате-до е най-масово практикуваното бойно изкуство в целия свят, доказателство за което е непрестанно увеличаващият се брой на желаещите да се занимават с него – както деца, така и възрастни. За неговото разпространение и популяризиране работят неуморно много инструктори, отдали живота си на него.