Април 24-26, 2015

Семинар със Сенсей Тетсужи Накамура


Уважаеми Колеги и Приятели,
От името на Управителния съвет на Сдружение „Карате клуб Ронин 11“ и неговият председател Илиян Мечков, имаме честта да Ви поканим да участвате в първия за България семинар със Сенсей Тетсужи Накамура – 7 Дан, Световен шеф инструктор на International Okinawan Goju-Ryu Karate-do Federation (www.iogkf.com). Събитието ще се проведе на 24, 25 и 26 април 2015 г. на Стадион Академик (Баскетболна зала), ул. „Манастирска“, 1111 София.

Кратка биографична справка за Сенсей Накамура, IOGKF Световен шеф инструктор, 7 Дан Сенсей Тетсужи Накамура практикува Карате повече от 30 години. Той е бил студент в Окинава – родината на Карате. Тренирал е под прякото ръководство на майстор Шуичи Арагаки, който е личен ученик на основателя на Годжу-Рю Карате – Майстор Чоджун Мияги.

Сенсей Накамура три пъти е печелил световни първенства по карате – два пъти на кумите и веднъж на ката.

Той е бил личен ученик (учидеши) и главен помощник инструктор на майстор Морио Хигаонна (обявен за Нематериално Културно Съкровище на Карате, 10 Дан, основател на IOGKF) в световните представителства на организацията в Калифорния, САЩ (1991-1994), Токио, Япония (1995-1997). През 1997г. Сенсей Накамура се установява в Канада като технически съветник на IOGKF Канада.

През 2012г. той е обявен за Световен шеф инструктор на IOGKF (60 страни членки). Сенсей Накамура пътува по цял свят, за да провежда карате семинари. По образование е юрист, притежава и дипломи за учител по психология, политика и икономика от Университета Кагава, Япония.

В момента той притежава 7 Дан черен пояс по Годжу-Рю Карате и 2 Дан черен пояс по Джудо.

Очакваме Ви!

Февруари 24, 2015

Проект „Спорт за деца в свободното време“


В началото на месец февруари 2015г. Сдружение „Карате клуб Ронин 11“ започва да работи по своя нов проект „Спорт за деца в свободното време“, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта на Република България.

Времетраенето на проекта ще бъде шест месеца (01.02 – 31.07.2015г.) и в него ще бъдат включени 48 момичета и момчета от 1-ви до 12-ти клас с различен социален статус, включително от малцинствени групи, деца с увреждания и деца в неравностойно положение от социални домове и защитени жилища в град София. Децата ще бъдат разделени в три групи и ще бъдат обучавани безплатно в техниките на бойното изкуство карате от квалифицирани инструктори.

Основна цел на проекта ще бъде, чрез заниманията с карате за децата да бъдат създадени условия и възможности за участие в спортни занимания в свободното им време, с оглед подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност, формиране на комплекс от морално волеви качества, засилване нивото на концентрация и способност за възприемане на нови знания и умения.

Февруари 24, 2015

Активен спорт - път към толерантността


В началото на месец декември 2014г. Сдружение „Карате клуб Ронин 11“ даде старт на новия си проект „Активен спорт – път към толерантността“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проекта е насочен към организирането на тренинги по карате и ролеви игри за развиване на способностите за самостоятелно вземане на решения, самоотбрана, равнопоставеност, толерантност, способности за общуване, управление на конфликти.

В дейностите по проекта ще бъдат включени 40 деца и младежи на възраст между 7 и 18 години, част от които в неравностойно положение и от етнически малцинства.

Времетраенето на проекта е шест месеца, като освен обучителните тренинги и модули са предвидени четири открити урока по толерантност и превенция от агресия, по два за всяка група. В откритите уроци децата и младежите ще представят разисквани казуси по време на тренингите и ролевите игри. Уроците ще бъдат водени от преподавателите по различните обучителни модули, включени в тренингите. Целта на дейността е децата и младежите, включени в проекта, да покажат на своите връстници, приятели и родители добри примери на поведение, начините за преодоляване на натрупаната агресия, представяне на модели за по-добро междуличностно общуване, разрешаване на конфликти, представяне на нормите на поведение в училището и извън него, възпитание на толерантно отношение и насърчаване на комуникативността.

Проекта „Активен спорт – път към толерантността“ ще приключи със заключителна Кръгла маса, на която е поканен и гост­лектора от Япония Сенсей Тетсужи Накамура (7-ми дан), който ще представи ефективни инструменти за правилно прилагане на позитивното мислене и действия и ще проведе семинар по Годжу-рю карате в София.

Предвидения срок за приключване на дейностите по проекта „Активен спорт – път към толерантността“ е 30.04.2015г.

Януари 14, 2014

ШИРО ДОЖО - нова зала за тренировки на КК Ронин


На 07.01.2014г. се проведе първата тренировка по Шотокан карате в новата зала на Клуб „Ронин“ – Широ Дожо или в превод от японски Бяло училище. Тя се намира в центъра на гр. София на ул. „20-ти април“ № 13 (в района на Руски паметник). Водещ инструктор в Широ Дожо е Симеон Иванов – II дан Шотокан. Тренировъчните дни са: вторник и четвъртък – 18.15ч. и петък – 19.00ч.

Залата е отворена за всички малки и големи почитатели на Карате, както и за хора, които до момента не са се докосвали до магията на бойните изкуства.
Ще се радваме да се видим в Широ Дожо!
За допълнителна информация и въпроси търсете Симеон Иванов:
Тел.: 0897 329 086
Facebook: https://www.facebook.com/simeon.ivanov.90813
Email: roninsofia@gmail.com

Октомври 15, 2013

Проект
Арт студио ЛАЛА и "Карате за всички - изкуство и спорт"


В началото на месец октомври отвори врати най-новото и вълшебно детско място в София – Арт Студио ЛАЛА. ЛАЛА е школа по изкуствата, в която се провеждат тематични занимания за деца от 4 до 15 годишна възраст. Организирани са и групи за деца от 2 до 4 години, в които комплексно под формата на игра, се въвеждат елементи от отделните видове изкуство.

В Арт школата децата откриват магията на изкуството. Досегът с него развива креативността и заложените в детето умения. Под формата на забавление то развива уменията си да изразява себе си, да дава път на уникалното си вътрешно си „Аз” и в подходящата за него форма да разкрива чувствата и емоциите си. Това стимулира физическото му развитие, учи го на това да бъде творческа и щастлива личност. Във всяко дете живее велик творец и трябва да бъде намерен начин той да се прояви в подходящата форма и по подходящия начин.

В Арт Студио „ЛАЛА” децата се обучават в основните стилове и похвати в изкуството, както следва: изящни изкуства, приложни изкуства, театър, музика, компютърна анимация, теория на творческия процес, танци, йога, карате и детски кът за най-мъничките сладури. Курсовете по карате се провеждат от инструкторите от Карате клуб „Ронин 11“: Сенсей Илиян Мечков и Семпай Дарина Дончева.

Октомври 14, 2013

Проект
"Карате за всички - мост между поколенията"


В средата на месец септември Управителният съвет на КК „Ронин 11“ предаде своя отчет по реализирания в периода януари – юли проект „Карате за всички – мост между поколенията“, одобрен и финансиран по Програма „Младежта в действие“ на Национален център „Европейски и младежки програми и инициативи“. Проекта представлява инициатива на група младежи от карате клуб "Ронин 11". С него те изразяват
почитанието си към своите учители и майсторите на спорта, положили началото на карате в България и в същото време показват ползите за духа и тялото на всеки, дръзнал да се докосне до изкуството карате.

В рамките на пет месеца младежите от клуба установиха контакти и проведоха интервюта с доайените на спорта в страната. Изследваха мирогледа им и причините за отдадеността им на спортното изкуство. Интервютата и други интересни материали бяха монтирани в кратки филмови серии и издадени на DVD носител, както и публикувани в популярния сайт за видеосподеляне www.youtube.com

Юли 20, 2013

"Дефлиймпикс" София 2013г.


От 26.07 до 04.08.2013г. София ще бъде домакин на 22-те Летни олимпийски игри за глухи спортисти. В това мащабно спортно събитие ще вземат участие около пет хиляди състезатели в различни спортни дисциплини. Участниците от България се очаква да бъдат около петдесет. Те ще се състезават в спортовете: бадминтон /мъже и жени/, борба /двата стила/, волейбол, източни бойни изкуства /карате и джудо/, лека атлетика, плуване и боулинг.
Представителите на Карате клуб „Ронин“, които ще се състезават за България в карате дисциплината Ката са Радостина Йотова и Виктор Тодоринчев. В дисциплината Кумите участие ще вземе Николай Христов от кюстендилския Карате клуб „Дарис“.
Да пожелаем успех на Радостина, Виктор и Николай, както и на техните треньори Илиян Мечков и Борислав Иванов.

Юни 01, 2013

Купа Ронин 2013


За трета поредна година КК „Ронин“ организира турнир по карате за деца между 8 и 14г. Децата ще се състезават в дисциплините ката и кумите. Това издание на състезанието съвпада и с Деня на детето, който традиционно се празнува на 1 юни.
Събитието ще включи и представянето на филма, по който КК „Ронин“ работи през последните месеци - „Карате за всички. Мост между поколенията“. Това е един наш проект, който се финансира по Програма “Младежта в действие” на Национален център "Европейски и младежки програми и инициативи". В него са включени интервюта с основоположниците на карате в България, които представят своите гледни точки, относно любимото ни бойно изкуство.

Очакваме всички вас, нашите приятели на 01.06.13г. в Спортната зала на стадион „Локомотив“, гр. София, за да направим заедно един истински празник за всички малки, големи и още по-големи деца. Начало: 10:00ч.

Март 12-13, 2013

"Младежта в движение" - от 10:00ч до 18:00ч, София, НДК - Зала 8


Младежта в движение” е инициатива на Европейския съюз, която има за цел да подобри перспективите пред младите хора за образование и работа. С голям щанд по време на „Национални дни на кариерата 2013”, „Младежта в движение” ще представи програмите на Европейския съюз, които дават възможност на младежите да следват, да работят, да се обучават и да участват в доброволчески дейности в чужбина.

Кога: на 12-13 март 2013 г. - от 10:00 до 18:00 часа
Къде: Национален дворец на културата – София, Зала 8

Щандът на „Младежта в движение” по време на „Националните дни на кариерата” предлага широко разнообразие от представления, презентации и забавления. Ще присъства Калин Вельов. Той ще говори за опита си, придобит от работата и живота в чужбина и ще изпълни песни от най-новия си албум. Чрез презентации, речи, дебати и работни форуми ще бъдат представени проекти, финансирани по програмите „Коменски” (училищно образование), „Леонардо да Винчи” (професионално образование и обучение), „Европейската доброволческа служба” (работа с младежи) и „Грюндвиг” образование за възрастни).

Щандът на „Младежта в движение” предоставя на младите хора:
• Възможност да научат повече за мобилността с учебна цел;
• Перспективите да завършат част от своето образование в чужбина;
• Шансове да подобрят уменията си, както и да придобият нови такива;
• Информационен кът;
• Занимателен тест за проверка на знанията за Европейския съюз;
• Възможности да се разговаря с млади хора, които вече са се възползвали от финансирането от страна на
ЕС за следване или работа в чужбина.

За повече информация относно „Младежта в движение”: http://ec.europa.eu/youthonthemove
На следния линк http://youthbg.info/bg/news/466 можете да откриете програма и допълнителна информация.
Homepage – Youth on the move – European Commission

Юли 01, 2012

Сенсей Симеон Иванов успешно защити майсторска степен Втори дан


На 01.07.2012г. Сенсей Симеон Иванов от КК "Ронин" защити майсторска степен Втори дан пред Шихан Димитриус Сарафис – старши инструктор на „Международен карате институт“.

Сенсей Симеон Иванов започва да тренира бойни изкуства на 14 годишна възраст през 1989г., със занимания по Карате-до в стил Шотокан. Карате клубовете, в които е тренирал и преподавал до момента са: „Джордж“, „Полицейски карате клуб“, „Олимп“, „Български карате институт“. Към днешна дата той е инструктор в Карате клуб „Ронин 11“.

През годините, в които тренира бойни изкуства Симеон Иванов усъвършенства своите знания и умения и чрез занимания с Айкидо и Кобудо (нунчаку, тонфа, бо). Той е специалист и в техниките по самозащита и бой с нож. Носител е на призови отличия от национални турнири и първенства по бойни изкуства.

Юни 11, 2012

Успех за Първа купа Ронин 09/06/2019, зала "Триадица", София


На 09.06.2012г. в столичната зала „Триадица“ се проведе първото състезание Купа „Ронин“ за деца на възраст между 8 и 11 години в дисциплините кумите и ката. В състезанието взеха участие 6 карате клуба: „Левски Спартак“, „Локомотив“, „Петромакс“, „Ронин 11“, „Странджа“ и „Френдшип“. Носител а отборната купа с най-голям брой спечелени медали стана клуб „Ронин 11“ - 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Второто място зае клуб „Локомотив“, съответно с 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Трети в призовата зона се класира клуб „Петромакс“ – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

По време на турнира бе представена и демонстрация на групата по самоотбрана по проект "Violet" на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука" - гр. София под ръководството на Сенсей Симеон Иванов (видео - Self-defense Demonstration, Karate Club Ronin - 09.06.2012 ).

Ние от Карате Клуб „Ронин 11“ благодарим на всички състезатели, треньори, съдии, приятели и гости, които уважиха турнира, посветен на нашия десети рожден ден. Надяваме се да превърнем това събитие в традиционен карате форум, на който младите каратеки да демонстрират своите знания и умения. Следващия турнир за купа „Ронин“ ще се проведе на 15.12.2012г. отново в София.

Май 19, 2012

Купа РОНИН за деца - спортна зала "Триадица" 19/05 ~ 09/06


Скъпи приятели и колеги, по случай своя десети рожден ден Карате Клуб „Ронин 11“ има удоволствието да Ви покани на състезание за деца Купа „Ронин“. Състезанието ще се проведе на 09.06.2012г. в Спортна зала „Триадица“, кв. „Мотописта“, ул. „Метличина поляна“ № 14, гр. София. В Купа „Ронин“ могат да вземат участие деца родени между 2001-2004г., в дисциплините кумите и ката. Родените през 2001 и 2002 деца ще се състезават и в двете дисциплини, а родените през 2003 и 2004 в дисциплина ката. Заявки за участие в турнира се приемат до 30.05.2012 (сряда) в писмен вид (лично, по поща, факс или email) в Секретариата на Българска Федерация Карате. Няма ограничение в броя на участващите състезатели от един клуб.

Повече информация, относно Купа „Ронин“ може да получите от Сенсей Илиян Мечков на телефон: 0888 25 08 08 или на email: ilian_mechkov@mail.bg

На участниците в състезанието желаем успех, а на всички присъстващи обещаваме ден изпълнен с празнично настроение и положителни емоции. Очакваме Ви!

Април 18, 2012

Курсове по самоотбрана по проекта VIOLET


В началото на месец февруари 2012 г. КК „Ронин“ бе поканен и стартира участието си в Проект VIOLET, финансиран по програма DAFNE III на Европейската комисия, чрез организиране на курсове по самозащита за деца и младежи между 10 и 19 години. Основната цел на проекта е да създаде подкрепяща среда, в която децата и младежите със сензорни увреждания да осъзнаят своите възможности, да бъдат обучени да отстояват правата си, да умеят да се защитават сами от съществуващите рискове.

Курсовете по самоотбрана се провеждат два пъти седмично в рамките на учебните блокове по Физическо възпитание и спорт в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – гр. София. Заниманията са под ръководството на Сенсей Симеон Иванов от КК „Ронин“ и включват преподаването на основни техники за самоотбрана. Учебните практики се провеждат със смесени групи, в които са интегрирани деца и младежи със сензорни увреждания. Главната цел на обучението по самоотбрана по проект VIOLET e децата и младежите да придобият знания и умения, от които ще имат нужда, за да бъдат по-уверени в собствените си възможности.

Април, 2012

КК "Ронин" участва в организирането на традиционния годишен семинар по Годжу с Шихан Кони Ферм


В началото на месец Април 2012 г. се предвижда да се проведе традиционния годишен семинар по Годжу със специалното участие на Шихан Кони Ферм (Швеция) – VII дан, шеф инструктор по Годжу за Европа. Ежегодно семинара на Кони Ферм се очаква с интерес от българската карате общност и в него взимат участие голям брой трениращи този спорт. През 2011 г. семинара се проведе в залата на КК „Ронин” в 120 ОУ „Г. С. Раковски”, София. Залата се оказа тясна и не успя да побере всички желаещи да вземат участие, поради което тази година организаторите на събитието планират то да се проведе в тренировъчната зала на Арена Армеец, София. Традиционен домакин на семинара ще бъде КК „Калоян” с главен Сенсей Петрозар Шолев, носител на VI дан по Годжу. КК „Ронин”в лицето на Сенсей Илиян Мечков ще отговаря за организационните въпроси и безпроблемното протичане на форума.

Март 31, 2012

Първи изпит за кю на малките каратеки от КК "Ронин"


На 31 март 2012г. своя първи изпит за кю ще положат най-малките каратеки на КК „Ронин”, трениращи в залата в 120 ОУ „Г. С. Раковски” при Сенсей Илиян Мечков. Групата се състои от момичета и момчета между 5 и 8 години, които цяла учебна година полагат максимални усилия да навлязат в пътя на карате и с много желание и хъс посещават тренировъчните занимания. Пред комисия от треньори и пред гостите на събитието децата ще покажат основни умения по базовите за карате техники. Успешно положилите изпита ще получат специални дипломи за ученическа степен 9 кю и правото да носят една жълта ивица на белите си пояси.

Ръководството на КК „Ронин” кани родителите и приятелите на малките каратеки в 10.30 часа на 31.03.2012г. да присъстват на изпита и да ги подкрепят в това сериозно за тях начинание. Успех на всички!

Февруари 18-19, 2012

КК Ронин - домакин на семинар за съдии и треньори


На 18.02.2012 г. в залата на КК „Ронин” (120 ОУ „Г. С. Раковски”, София, пл. „Папа Йоан Павел II” № 7) ще се проведе семинар за съдии и треньори с гост-лектор Сенсей Илияс Христу (Гърция) – член на Реферския съвет на Световната Карате Федерация. В семинара е задължително да вземат участие всички правоспособни съдии, които ще изпълняват своите задължения като такива през пролетния полусезон. Препоръчително е в семинара да се включат и всички треньори, тъй като ще бъде представен новия правилник в дисциплината Кумите. На участниците в семинара ще бъде връчен квалификационен сертификат от лектора Сенсей Илияс Христу.
На 19.02.2012 г. КК „Ронин” ще посрещне за подготвителен лагер участниците в националните отбори на България – деца, жени и мъже за предстоящото Балканско първенство по карате, което ще се проведе на 16-18.03.2012 г. в гр. Подгорица, Черна Гора.

Февруари 1, 2012

Изпит за ученически степени


На 11.02.2012 г. от 11:00 часа в зала „Ронин” (бул. „Никола Вапцаров” № 38) ще се проведе изпит за покриване на ученически степени – кю – на младите каратеки от клуба, обучаващи се при Семпай Лъчезар Цветков. Председател на изпитната комисия ще бъде Сенсей Илиян Мечков, носител на втори дан и главен инструктор в КК „Ронин”. Младите каратеки ще бъдат изпитвани в дисциплините кихон и ката и успешно представилите се на изпита, ще получат специални дипломи за защитена ученическа степен – кю, както и правото да носят съответно покрития цвят пояс.